Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szivattyúk

A szivattyúk fontos szerepe az öntözésben!

Igen fontos szerepet töltenek be az öntözőrendszer szerepében a szivattyúk, persze csak akkor a nem vezetékes vízről történik az ellátás.Egy jól megválasztott szivattyú akár teljesítményében, akár felépítésében döntő szerepe lesz abban, hogy a rendszer takarékosan működjön. A szivattyút a vízvételi lehetőséghez, a kert nagyságához kell méretezni. Rosszul megválasztott szivattyú nem lesz hatékony, így vele az öntözőrendszer sem. Minden egyes szivattyúnak megvan adva az emelőmagassága, vízhozam tartománya, motorjának teljesítménye. 

Szivattyú (rendszerek):

Önfelszívó szivattyúk: 60-90.pngAz első és legfontosabb tudnivaló, hogy többféle önfelszívó szivattyút ismerünk. A kertekben a házkörüli felhasználásokban és az öntözőrendszereknél leggyakrabban az úgynevezett JET rendszerű vagy ejektoros önfelszívó szivattyúk a legelterjedtebbek. 

  • A hagyományos önfelszívó szivattyúk bizonyos fizikai okokból kifolyólag maximálisan 7-8 méter mélységből képesek felszívni a vizet 
    • Az önfelszívó szivattyúkhoz otthoni környezetben minden esetben szükséges lábszelep alkalmazás 
    • Önfelszívó szivattyút a szívóoldalon fojtani tilos! Kerüljük a szívóoldali szűrő alkalmazását. 

pedrollo_hazi_vizmu_hidrofor_hydrofresh.jpgHázi vízmű (hidroforos rendszer): A házi vízmű a következő elemekből áll össze a szivattyú, egy általában  gumimembránnal szerelt légtartály, illetve a nyomáskapcsoló. Ezek a rendszerek jól és megbízhatóan működnek, de van egy hátrányuk. Sajnos a nyomásesési problémák miatt folytonos járás léphet fel, így az üres járás következtében a szivattyú  hűtés hiányában amit az áramló víz biztosít, le tudd égni. Viszont a tartály nagyságától függően úgymond víztartalék van a rendszerben és pár liter vízkivételtől a vízmű még nem fog bekapcsolni.

 

 

 

leo-ps04a-262x262.jpgÁramláskapcsolós rendszer ( press control): Az elmúlt években széles körben elterjedtek a szivattyúk vezérlésére alkalmazható elektronikus áramlás- és nyomáskapcsolók. Működésük az előre beállított vagy beállítható (ez típustól függ) nyomásértéket elérve kapcsolják be a szivattyút és általában az áramlás megszűnésekor kapcsolnak ki. Így nem lép fel üres járás mert az víz áramlását érzékelve leáll.Általában olyan helyekre ajánlott az áramláskapcsoló beéípitése, ahol a rendszerből történő vízkivétel időben inkább hosszabb periódust fed le. Tipikusan alkalmazás ilyen egy öntözőrendszer táplálása, ahol tapasztalatunk szerint remekül alkalmazhatóak