Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gyepápolás

A gyepápolás a kerti munkákban igen előkelő helyen áll.

Minden kert tulajdonos szeretne szép zöld gyepfelületet. Viszont ez nem kevés áldozattal és munkával jár. Az automata öntözőrendszer csak az első lépés ebben. Ott van még a folyamatos gondozás mint pl:

  • műtrágyázás
  • talajlazítás
  • gyepszellőztetés
  • szelektív gyomírtás
  • felülvetés
  • rendszeres nyírás
  • rendszeres öntözés

Műtrágyázás:

Rengeteg féle műtrágya létezik. De alapjában véve N,P,K,mg összetételű műtrágyák vannak piacon, különféle arányú összetételben. N mint nitrogén, P mint foszfor, K mint kálium, mg mint magnézium. Minden évszakhoz más-más arányú műtrágyakeverék szükséges. Tavasszal magasabb foszfortartalmú, nyáron lehet magasabb nitrogén tartalmú, ősszel pedig  a kálium gazdag kell. Én személyesen nem hiszek a hosszan tartó, hosszan felszívódó műtrágyákban. Személyes tapasztalatom alapján 1-1,5 hónap különbséggel pótolni kell a tápanyagot. De vigyázni kell a túladagolásra is mert a föld elsavasodhat. 

hecht_256.jpg

 

 

 

 

Talajlazítás, gyepszellőztetés:

A talaj kezelése nagyon fontos, egyrészt a tápanyagok és a víz felszívódásának szempontjából és a letömörödés veszélye szempontjából. Ha a talajunk alap összetétele nem kellőképpen laza akkor ezek az eljárások kihagyhatatlanok a szép gyep elérésében. Mindig próbáljuk hangsúlyozni, hogy nem feltétlen a fekete föld jó gyeptelepítéshez, sőt egyáltalán nem jó. Mi a laza szerkezetű de tápanyagban gazdag és tápanyag felvételben hatásos földet ajánljuk. De vissza a kezelésekre. A talajlazítás és a gyepszellőztetés között a különbség a késekben van.   

112799-9.jpg

vertikutierer-luefterwalze.jpg

A talajlazításhoz a tengelyen elhelyezkedő fix kések dolgoznak, míg a gyepszellőztetéshez a tengelyen elhelyezkedő úgymond rugós karmok. A talajlazítás mélyen belevág a talajba egyrészt ezzel lazítja a talajt és a fűszálak gyökérzetét is elvágja, megvágja így a gyökérzetet serkenti a növekedésre. Persze eme folyamat során rengeteg elhalt, oda nem illő növénymaradványokat, füveket a fű felszínére forgat, amit összeszedve jól kezelt gyepfelületet kapunk. A szellőztetés kimondottan a talajfelszín felett dolgozik és kikaparja a gyep között lévő elhalt, elöregedett fűszálakat. A talajlazítást inkább tavaszra célszerű beiktatni a szezon kezdetekor, míg a szellőztetést év közben ha a gyepfelület igényli.   

20110331263.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Szelektív gyomirtás:

Ha nincs kellően sűrű gyepfelületünk, akkor bizony a gyomok előbb vagy utóbb felütik a fejüket. Ezek ellen a mai világban már igen jó százalékban tudunk védekezni. A szelektív gyomirtók többféle típusban, kiszerelésben kaphatóak ma már. Magánemberként 1-2 féléhez tudnak hozzájutni, mert a nagyobb hatóanyagtartalmú szerek már 2-es besorolásúak. A fű mint tudjuk egyszikű a gyomirtó szer pedig a kétszikű gyomot írtja. Így megfelelő arányban bekevert szert kipermetezi száraz időben és a gyom el fog tűnni a gyepfelületből kb 1-2 hét alatt. Fiatalon vetett füvön nem szerencsés még ezt a módszert alkalmazni, hanem marad a jól bevált kézi technika.  Szóval az ember magának is eltudja végezni a gyomirtást, de ha igazán jó és hatékony munkát akar, akkor szakemberrel végeztesse.

A vállalkozásunk ebben is segíteni szeretne a meglévő és új ügyfeleinken, így ezeket a munkákat kellő szakmai tudással és alázattal vállaljuk.