Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vízvételi lehetőségek

A vízvételi lehetőségek igen fontosak az öntözőrendszer szempontjából. Mondhatjuk hogy az alapja a rendszernek!

Fajtái:

  • Fúrt kút 
  • Vezetékes ( városi ) víz
  • Ásott kút
  • Ciszterna ( amit fúrt kút táplál )

Ezek közül, hogy pontosan melyik felel meg az öntözőrendszer szempontjából, azt a helyszín, a vízlelő réteg, és még sok pár dolog határozza meg. 

A régi fúrt kutak amiket évek óta használnak egyszerű kézi locsolásra azok nagy része nem felel meg. Kevés vízhozammal rendelkeznek és sok esetben homokólnak, gázosak és a nyugalmi vízszintjük is alacsony.Sok esetben ha valaki fúrt kútról gondolja az öntözést, akkor egy jó minőségű, kellő mélységű, új kutat kell hogy csináltasson. 

Az úgynevezett városi vízről történő öntözés napjainkban igen népszerű lett. Bár az anyagi vonzata még mindig a legdrágább de cserébe állandó vízmennyiségű rendszert kapunk, nem sárgít a vize a fúrt kúttal szemben ( földrajzi helyzettől erősen függ ), nincs gépészet vagyis szivattyú ami felszínre hozza a vizet. Bár nagyobb rendszerekbe nyomásfokozó szivattyú beépítése célszerű.

Az ásott kút általában már meglévő kút szokott lenni. Ma már nagyon kevesen ásatnak kutat. A beton kútgyűrűs, vagy téglafalazott kútban lévő vizet búvárszivattyú segítségével hozzuk a felszínre. Elég sok hátránya van ebbe most nem mennék bele mert nagyon ritkán sőt egyáltalán nem is szokták ezt ügyfelek kérni.

Ciszterna. Ezt a módszert nagy területű öntözőrendszereknél használjuk. A ciszterna maga egy kibetonozott vagy műanyag tartály a föld alatt amit fúrt kút vagy kutak táplálnak. A ciszternában összegyűlt vizet egy föld feletti nagy teljesítményű szivattyú juttatja el az öntözési területre. Ez a módszer igen költséges de nagyon hatékony.